Visie

Waarom nog een nieuwe muziekschool?

Ons antwoord is: Maak de wereld zoals je hem graag wil zien. Met deze muziekschool maken we een stuk wereld waarin jezelf zijn, vrijheid, plezier, nieuwsgierigheid, passie, zin om te ontdekken, … centraal staan. We creëren een stuk wereld waar we ons zelf thuis in voelen en nodigen anderen er in uit. Ervaringen in onze levens hebben ons geleerd dat dat soms de enige optie is: zelf iets nieuws creëren.
We (= Annemie & Steven, de bezielers) zijn zelf (hoog)gevoelige mensen die ons in veel bestaande structuren en organisaties niet thuis voelen en er nauwelijks in kunnen functioneren. Organisaties waar de liefde uit verdwenen is, stralen te veel kilte uit en we worden er ziek of ongelukkig van als we er in werken.

Annemie:

Voor mij is Harteklop vooral een plaats waar iedereen even belangrijk is, of je nu leerling, leraar, ouder of organisator bent.

We streven ernaar om iedereen die naar Harteklop komt warm te onthalen en te zoeken naar welke lesvorm echt bij hem/haar past. Het is mijn wens dat iedereen zich welkom voelt en ook van zich durft laten horen als er eens iets tegenvalt. We zijn een groeiende organisatie, die steeds weer leert uit de feedback die we van ouders en leerlingen krijgen.

Ook intern doen we veel inspanningen om op een open en respectvolle manier samen te werken, waarbij leraars veel ruimte krijgen om hun eigen methodes en visie te ontwikkelen en in de praktijk te brengen. Het maakt me erg blij dat er zoveel (beroeps)muzikanten zijn die bewust kiezen om in Harteklop les te geven. 

De uitdaging waar we nu voor staan is dit project verder onderbouwen, zodat het ook op lange termijn kan blijven bestaan. Nu gaat er nog veel vrijwilligerswerk mee gepaard, en dat blijft niet eeuwig haalbaar.

Ik, Annemie, kreeg toen ik 17 was C.V.S. (chronische vermoeidheidssyndroom). Sindsdien ben ik mijn leven anders gaan aanpakken. Ik heb allerlei wegen bewandeld en dingen uitgeprobeerd, om tot het besluit te komen dat er maar één manier was om weer energiek en gezond te worden: trouw zijn aan mezelf en opbouwende, krachtgevende dingen doen.

Steven:

Ik geniet elke dag van de sfeer die hier hangt, van de goesting waarmee mensen toekomen om opnieuw op ontdekkingsreis te gaan in de wereld van klank en trilling.

In Harteklop staat voor mij de vraag centraal: "Wat is de essentie van muziek beleven?". Vreugde, ontspanning, creativiteit, genieten en nieuwe mogelijkheden ontdekken krijgen alvast een plaats in mijn antwoord. Daarom bestaat deze muziekschool: om deze waarden en mogelijkheid te beleven. De wondere kracht van muziek laten stromen door de leerlingen en leraars,  de ruimtes en instrumenten. Om te ontdekken hoe eenvoudig mooi muziek beleven kan zijn en soms verwonderd te staan hoe snel mensen vooruit gaan. Terwijl ze elke les genoten hebben van muziek.

Ik ben na een beproevende adolescentie en het verlies van mijn ouders tot inkeer gekomen. We zijn alletwee waarheidszoekers. Dat is één van de grootste drijfveren in onze levens. We zoeken dingen die werken, die betrouwbaar zijn. Ik vond bijzonder constructieve wegen in adem & stem-werk en aikido waar ik mensen nu zelf in coach en train.

Deze drijfveren zijn de redenen waarom we Harteklop opgericht hebben. Hoe we deze visie concreet vormgeven in ons muziekaanbod lees je op de welkompagina.

Tot onze grote vreugde resoneert ons initiatief bij vele muziekleraars, die hier met veel goesting komen lesgeven. Ben je nieuwsgierig naar hun visie op Harteklop? Of naar de ervaring van kinderen die in Harteklop les volgen?